• У Центру Вас очекује велики избор програма. Ту су: ликовни, музички, трибински, сценски, филсмкси, књижевни...
  Read More

  Програми

 • СО-фест је културна манифестација са најдужом традицијом на теритрији Сопота. ЦЗК Сопот је домаћин ове манифестације.
  Read More

  СО-ФЕСТ

 • Међународна сарадња је још један од начина на који ЦЗК Сопот остварује свој циљ - упознавање не само домће већ и далеких и нама мало познатих култура.
  Read More

  Ми и они

 • ЦЗК Сопот самостално или у сарадњи са другим установама организује манифестације попут: Аве Цезаре, Воденицу, Замајавање и Фестић.
  Read More

  Манифестације

ФИЛМ: БРАЋА ПО БАБИНЕ ЛИНИЈЕ

b_0_0_0_00_images_selogori.jpg

Braća po babine linije

Igrani film „Braća po babine linije“ autora Radoša Bajića je komedija naravi, mentaliteta i načina na koji u Srbiji živi, životari, istrajava, raduje se i tuguje velika većina onih koji su rođeni ili su pupčanom vrpcom svojih predaka vezani za selo. Ovo je film koji kreće u susret milionskom auditorijumu svojih poštovalaca, gledalaca i „vernika“ – koje su njegovi junaci Radašin, Milašin, Dragojlo, Sin Dragan, Radojka, Zlatana i ostali zauvek osvojili u kultnoj srpskoj televizijskoj seriji „Selo gori a baba se češlja“.
U svojoj dramaturškoj osnovi, priča se dobrim delom oslanja na dobro poznatu galeriju likova, na prostodušnost, poštenje, naivnost i dobrotu njenih junaka, na etičke norme i vrednosti života koje se gube iz naših sećanja.Film „Braća po babine linije“ je deo sage i mozaika koji nostalgično odslikava jedan zaboravljeni svet Srbije i srpskog sela koji nestaje. To je još jedna iskrena i verodostojna slika Srbije i moravskog mikrokosmosa iz rama njenog autora, koju, u više decenija svog stvaralaštva, Radoš Bajić verno i sa mnogo ljubavi čuva i odslikava, a koja bledi pred agresijom i navalentnošću urbanog, stranog, takozvanog modernog načina života.
U komediji „Braća po babine linije“ videćemo sudar dva sveta, dva vrednosna sistema – jedan bivši, tradicionalni, koji prkosi globalizaciji, od kojeg po svaku cenu želimo da pobegnemo i drugi novi, uvezeni, savremeni, svet opsene, lakih para, rijalitija, koji nam je nametnut kao novi svetski ekonomski, kulturni i civilizacijski kanon preživljavanja.
U jednoj svežoj dramaturškoj postavci, protagoniste priče izmestili smo iz dobro poznatog seoskog ambijenta u nove, njima nepoznate situacije i okolnosti. Sučelili smo ih sa nadom da mogu preko noći promeniti svoje živote na bolje i ostvarite svoje snove. Uslov je – da se odreknu sami sebe, da prihvate nove repere i simbole potrošačkog društva.
U živote glavnih junaka Radašina i Milašina, koje na početku filma zatičemo u „normalnom agregatnom stanju svađe bez ikakvog razloga“, jednoga dana stiže isto pismo, upućeno svakom ponaosob. Oni, ushićeni zbog pisma i vođeni snom o lepšem životu i rešenju svih problema, kreću iz Petlovca na put… samo oni znaju gde – i koji? No, kako to u životu često biva, umesto da stignu do Beograda gde ih čeka daleki rođak iz Australije „Radašin će zalutati sa tajanstvenom plavušom u gorostasnim planinama u kojima riču medvedi“, a Milašin će „umesto da pre Radašina stigne do bogatstva koje ga čeka, zaglaviti u selo Vranovo, na planini Sokolovica, sa koje puca vidik na zonu bezbednosti, gde šiptarski dronovi svaki dan izviđaju ono malo Srba koji su tu pretekli i ostali, kako sahranjuju, žale, jedu i piju…“. Tako njihovo putešestvije ka boljem sutra – postaje put do beskraja.
Sa mnoštvom komičnih situacija, okolnosti i susreta, naši junaci će učiniti da priča zaliči na komediju apsurda. Uz smeh do suza, nadamo se da će makar na dva sata svi koji budu ušli u zamračenu bioskopsku dvoranu zaboraviti na brige, tegobu i životne strahove. I da će iz nje izaći lakši, radosniji i ohrabreni da udahnu tračak nade i vere u bolju budućnost…

 


Reditelj i scenarista
: Radoš Bajić
Direktor fotografije: Predrag Jočić, S.A.S
Montažer: Stevan Marić
Scenograf: Dragan Mićanović
Kostimograf: Ivana Nestorović
Masker: Mirjana Stevović
Snimatelj zvuka: Vladica Budić
Dizajner zvuka: Igor Perović i Ivan Kljajić
Kompozitor: Aleksandar Sanja Ilić
Producent: Nedeljko Bajić
Izvršni producent: Jelena Bajić-Jočić

 

https://www.youtube.com/watch?v=LOf1K-lT9Sc