Ауторски пројекти

“Ватра и ништа” је пројекат замишљен као антрополошки театар посвећен традиционалном ритуалу “вађења живе ватре” који се изводио у критичним ситуацијама за неку заједницу ради заштите становништва од епидемија заразних болести, помора стоке итд. у савременој обради једног специфичног сегмента традиционалне културе. Замисао аутора је да се програм измести ван Центра, у аутентични простор и истовремено у мултимедијалној престави у којој активно учествује и публика промовише еколошки и туристички потенцијал Космаја.

“поКАЖИсе” је ауторски пројекат дијалога са младим људима о проблемима који их свакодневно тиште: неизвесност, насиље, злостављање, нетолеранција. У друштву се о младима више говори као о проблему, а мање као потенцијалу. Шта и како да размишљају о ономе што им се догађа и како да конфликте решавају? Колико су спремни да преузму одговорност за валститу судбину, своје поступке и да утичу на мењање односа у свом окружењу. Слушати друге и активно учестовати у разговору кроз теме: буди свој, живети заједно (промоција вредности различитости), еколошка свест, насиље у друштву, међувршњачко насиље, појам људских и дечјих права, трговина људима, решавање конфликта, “одлив мозгова”, однос према вери, систем вредности и морала.

“Стан путниче” јесте пројекат о чесмама Космаја. Феномен чесме у традицији српског народа биће представљен у сложеној уметничкој форми савременог приступа. Многобројне чесме Клеопатрина, Хајдучица, Манастирска чесма, Калуђерска чесма, Трговачка чесма, као објекти са занимљивом историјом, нуде се као сценографија за “учење” о прошлости и њеном конкретном везом са садашњим временима. Уосталом, и данас је простор око чесме средишна тачка окупљања и живљења једног дела друштвене свакодневице, а и назив места Сопот је етимолошки везан за воду, око чесме се формира варош, а локалитет Клисура сугерише на накадашње постојање “јаке воде” стиснуте између планина.