Иновативни програми

 

Сопот СИТИ! Сопот као уосталом и свака локална заједница има своје специфичне културне карактеристике и изграђен локални  идентитет. Дуги низ година Сопот је у ширем друштвеном миљеу препознаван као „место културе“, захваљујући пре свега Филмском фестивалу који се 40 година организује у Сопоту. „Сопотски ФЕСТ“ је постао саставни део идентитета локалног становништва догађај када само место и ставноштво долази у поље јавне пажње и „важности“.

Пројектом „СОПОТ си Ти „ желимо да пажњу јавности усмеримо на конкретне живе појединце, наше комшије и суграђане који својим активностима и остварењима у свом „микро свету“ заслужују друштвено признање и вредновање. То су појединци који пореклом, радним или другим активностима везују део свог личног идентитета за простор Сопота.

За 2014. планирамо да у форми мултимедијалне презентације преставимо живот и остварења петоро наших „Сопоћана“, који ће се са својим гостима кроз информативно образовни програм представити широј јавности

***

“Витешки турнир Деспот Стефан Лазаревић”: назив је изабран због историјских чињеница и легенди коју ову личност повезују са космајском регијом. Циљ је да се што боље упозна средњовековни културни и историјски миље овог подручја у оквиру мултимедијалног програма ( борилачке вештине и средњевековни витешки турнири, музика тог доба и документи који сведоче о материјалној и духовној култури средњег века). 

***

Сличном циљу служио би и квиз под називом “Упознај сопствено културно и историјско наслеђе”, оргазизован у сарадњи са школским установама. На подручју Космаја постоје трагови многобројних култура од римских рудника, преко сређовековних манастира до новијих времена као и богата историјска фактографија из времена српске револуције 1804. године што би представљао садржај квиза.

***

Програм “Цигани су Роми (на ромском ЉУДИ)” указује на намеру Центра за културу да посебну пажњу посвети етничким и социолошким заједницама и групацијама. Познато је да Роми представљају бројну популацију у космајском крају, али се недовољно јавно представљала њихова култура, уметност, њихове социолошке и животне потребе. Зато је планирано реализовање програма о ромској музици, култури, занатима, митологији, религији, о знаменитим Ромима.