АВЕ ЦЕЗАРЕ

У славу цара – AVE CEASARE

Тема овог пројекта јесте свакодневни живот Римљана (пијаца, гозба, војни походи,  рударство…) Живот Римљана на Космају биће представљен мултимедијалном реконструкцијом (визуелно, сценско, музичко амбијетални перформанс) свакодневицеу римском логору. Намера нам је  да овим пројектом усмеримо пажњу шире  јавности  на ово подручје и значај који је имао у римском периоду. Из историје учимо да су Космајски рудници обухваталибогата лежишта руде галенита, металима олова и сребра који су за римско царство имали велики економски значај.

 

Сврстава се у највеће римске руднике у Европи, у периоду од I до  IV века, а трагови рударства су бројни на простору Сопота, Ропочева, Стојника, Баба и Губеревца. Економски центар космајског рударског ареала је град Демесум и у њему 294. године римски цар Диоклецијан одржао сабор о рударству.

Експлоатација руде је сигурно обављана у V веку нове ере, када је руднички ареал Космаја постао царски посед и био под управом римског цара. Највећи интезитет експлоатације олова и сребра је забележен за време римског цара Марка Аурелија, који је са прекодунавским племенима Квада и Маркомана водио ратове, због њихове жеље да се домогну богатства Космајских рудника.

Живот у Демесуму и рударском ареалу бујао је разноврсношћу, а богатство и потребе рудника привлачили су у ову зону становнике из свих области римског царства. Космајску свакодневицу, уз тежак рударски рад, чинила је разноврсност језика и обичаја разних народа, чије је присуство посведочено на бројним епиграфским споменицима.

Стојнички каструм, највећи римски логор на Космају, сматра се центром рударске области. Он је војно-административни центар Космаја, а чија је и функција да брани и контролише рад рудника и рудара.

Програм „Римски логор“ треба да подстакне да се заборављена прича из историје Космаја поново исприча из угла савременог времена. Римски логор би имао мултимедијални карактер, са циљем да окупи учеснике из разних области који би при Центру за културу Сопот имали задатак да дочарају кроз своје специјалности време римског периода када су Космајски рудници били у пуној експанзији.Реализација пројекта је замишљена као велики и сложени мултимедијални догађај у који би били укључени представници свих друштврних категорија становништва (предшколци, ученици основних и средњих школа, преставници уметничких удружења, спортски клубови,…)

Сама презентација ће бити сложеног карактера у коме ћи сви посетиоци бити учесници програма.

Чланови логора и учесници програма су:

–          Археолози и историчари, стручњаци и студенти који би радили на терену у обележавању одређених делова римских рудничких насеља.

–          Еколози, стручњаци и волонтери (ученици сопотских школа) би радили на уређењу и обележавању шумских стаза, као и окружења ископаних делова римских објеката.

–          Конзерватори – били би укључени у претходне две групе, а у оквиру логора би имали и самосталну показну радионицу конзервације разних материјала.

–          Сликари, керамичари и други уметници, учешће на оживљавању старих техника и  мотива из римског периода.

–          Глумци, музичари и аниматори.

Део програма би се одвијао на територији општине Сопот, у зонама римских остатака. Други део, који би обухватио демонстративне и едукативне програме одвијао би се у Центру за културу Сопот. Стручни сарадници ангажовани за овај програм руководили би одређеним програмским целинама у координацији са Центром за културу.

(аутор пројекта Сузана Анастасов Марковић, дипломирани археолог)