ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ 48. СОФЕСТ-А

СОФЕСТ 2019 / ВЕСТИ / ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ 48.

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ 48. СОФЕСТ-А

СОФЕСТ 2019 / ВЕСТИ / ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ 48. СОФЕСТ-А 06. Јул 2019.

Гран При за најбољи филм у целини додељује се продуцентима филма „Која је ово држава“ у режији Винка Брешана

Вечерас је одржана свечана додела награда 48. издања фестивала који је реализован у продукцији ЦЕБЕФ-а, а уз помоћ домаћина ЦЗК Сопот.

Жири такмичарског програма 48. СОФЕСТ-а у саставу: Радослав Зеленовић (председник), Јована Гавриловић (члан), Дејан Дабић (члан), одгледао је 18 филмова и једногласно донео је следеће одлуке:

Награда ГРАНД ПРИX фестивала:

КОЈА ЈЕ ОВО ДРЖАВА (у режији Винка Брешана, у продукцији Интерфилм и Зиллион филм)

Гран При за најбољи филм у целини додељује се продуцентима филма „Која је ово држава“ у режији Винка Брешана. Ова комплексна филмска прича испричана нелинеарном драматургијом, у којој се комбинују сан и јава, комични и драмски елементи, у суштини је меланхолична сатира која описује стање духа у нашем региону. Сваки сегмент филма, од глуме до камере и музике, уклопљен у једну нераскидиву целину.

– Жири је успешно доказао да филм заиста нема границе. Лепо је када се као мањинска копродукција можете такмичити, те освојити награду – рекао је на Свечаној церемонији затварања Брешан. – У наслову се крије усклик негодовања на све апсурде са којима се људи свакодневно сусрећу. То смо дигли до гротеске, али нас је стварност престигла, па су апсурди постали чињенице.

Награда за најбољу режију:

ГОРАНУ МАРКОВИЋУ за филм ДЕЛИРИЈУМ ТРЕМЕНС

Награда за најбољу режију додељује се Горану Марковићу за филм „Делиријум тременс“, у коме је причу о глумцима и глуми подигао на ниво универзалне метафоре виртуозним филмским рукописом, чиме је још једном потврдио своје место међу класицима домаће кинематографије.

– Награда ми веома значи јер је „Софест“ једно од ретких преосталих места где се негује ауторски филм и добра фестивалска атмосфера, а и Софест данас представља једини преостали фестивал националног филма – истакао је редитељ Горан Марковић, те додао да је улогу Дагија наменио преминулом Предрагу Ејдусу, тако да је ово и његова награда.

Награда „Мира Ступица” за најбољу женску улогу:

СНЕЖАНИ БОГДАНОВИЋ за филм ШАВОВИ (у режији Мирослава Терзића)

Награда за најбољу женску улогу „Мира Ступица“ додељује се Снежани Богдановић за улогу Ане у филму „Шавови“ у режији Мирослава Терзића, која постепено, суптилно, попут ткања, изграђује психолошку студију жене која не одустаје од потраге за сином чак и онда када њени ближњи то сматрају узалудним.

Награда „Бата Живојиновић” за најбољу мушку улогу:

ТИХОМИРУ СТАНИЋУ за филм ДЕЛИРИЈУМ ТРЕМЕНС (у режији Горана Марковића)

Награда за најбољу мушку улогу „Бата Живојиновић“ додељује се Тихомиру Станићу за улогу Дагија у филму „Делиријум тременс“ у режији Горана Марковића. Сугестивно дочарано преиспитивање глумца који се налази на животној и стваралачкој прекретници. Станић је још једном демонстрирао широки репертоар глумачких могућности – од комичних до драмских.

Специјално признање стручног жирија:

НЕБОЈШИ ГЛОГОВЦУ за улогу у филму ЈУЖНИ ВЕТАР (у режији Милоша Аврамовића)

Специјално признање додељује се постхумно Небојши Глоговцу за улогу Голуба у „Јужном ветру“ редитеља Милоша Аврамовића, којом је потврдио не само своју глумачку непоновљивост, креирајући застрашујући лик главног антагонисте филма, већ нам је, послао и својеврсно упозорење. Ово признање је повод да одамо почаст целокупном глумачком доприносу који је дао српској и кинематографијама у региону.

– Потресао ме је овај аплауз, који потврђује одјеке добра које је Небојша Глоговац за живота чинио и као човек и као уметник. Ово је доказ да Небојша живи и живеће – рекла је глумчева супруга Милица Глоговац.

Специјално признање стручног жирија:

филму ЗЛОГОЊЕ (у режији Рашка Миљковића)

Специјално признање за неговање помало запостављеног, важног жанра наше кинематографије, дечијег филма, додељује се филму „Злогоње“ Рашка Миљковића, филму са хуманом поруком који са задовољством гледају све генерације.

Награда публике отишла је остварењу КРАЉ ПЕТАР ПРВИ у режији Петра Ристовског. Признање је доделио жири који чине грађани Сопота: Данијела Великинац, Горан Крчо и Марија Рајшић.