ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ: ТРАГОВИМА СВЕДОКА

Документарни филм: Траговима сведока

Четвртак, 12. март у 12.00

Биоскоп Центра за културу Сопот

Прича о руским емигрантима који су се обрели на тлу Краљевине Југославије никада није у потпуности испричана. Један од њих био је човек потпуно непрепричивог животног пута.

Овај филм је покушај да се опише део његове судбинске путање. На почетку ништа није указивало на догађаје који чекају Шуљгина. Осим што је завршио права и писао за кијевске новине, није се могло претпоставити да се овом човеку спрема много животних изазова.

Као добровољац иде у руско / јапански рат. Када је цар Николај основао руски парламент, пре нешто више од једног века, Василиј Шуљгин постао је посланик, а убрзо и сарадник једног од најмоћнијих људи царевине, Петра Столипина. Све активније учествује у друштвеном животу, и почиње да показује немиран и истраживацки дух. Бива добровољац у Првом светском рату, а неколико година касније налази се поред Императора, када овај абдицира. На почетку грађанског рата, после револуције, стаје уз генерале Алексејева и Врангеља.

После низа авантура, долази у нашу земљу. А онда наставља путовања која ће се окончати посебним парадоксом…

Путник, ратник, шпијун, емигрант, писац, затвореник, осуђеник, заводник, публициста и сведок, жива историја, Василиј Витаљевич Шуљгин!

 

 

Бошко Милосављевић – биографија:

Бошко Милосављевић је рођен у Београду 1977. године. Завршио  је Трећу београдску гимназију. Режирао је краткометражне игране филмове „Повратак Фистмена“, „Ударац освете“  и „Експеримент на зидовима“ – први документарни филм о муралима у Београду. Дипломирао је на Београдском универзитету, на смеру српска књижевност и језик. Пет година је радио на  телевизији „Браћа Карић“.

Уредник је библиотеке „Чисти понедељак“, у издавачкој кући „Бернар“, која се превасходно бави руским писцима и руском емиграцијом, али и европском, америчком и српском литературом.

После 2010. основао је ЛХС студио и заједно са Марком Беатовићем, Владимиром Бацковићем и Миланом Кићевцем продуцирао  филмове „Били једном Калмици у Београду“, „Јего благородије барон Врангељ“, „Арсен Карађорђевић“ и „Маестро“ – филм о руском редитељу Јурију Љвовичу Ракитину. Уједно, режирао је сва четири поменута документарца. Тренутно ради на играном филму ”Последњи круг момци“.

Милан П. Кићевац – биографија:

 Рођен 15. јула 20 година после другог Светског рата у Београду.

Основну и средњу школу, као и ФДУ, завршио у Београду.

Као млад и незрео радио на РТС-у и још неким, сада, непостојећим ТВ станицама. Снимао музичке спотове…био и директор једног позоришта.

Сада, Богу хвала, независни продуцент. (…Јего благородије Барон Врангел, Арсен Карађорђевић, Шајтинац-три приче, Маестро – Јуриј Љвович Ракитин, Сеобе трају вечно…)

Воли Царску Русију, Стару Србију, ред, рад, чврсту дисциплину, лепо васпитање, клакер и кабезу, све чега више нема!

Живи и ради у Будимпешти.