ИЗЛОЖБА АКВАРЕЛА „ПТИЦЕ“ ПЕТАК, 15.11.2019. у 19.00

Изложба акварела „Птице“

Аутор: Тамара Цветић Черне

Галерија Центра за културу Сопот

 

Ptice

One su slobodne, neuhvatljive, i vide svet iz perspektive koju nijedno drugo živo biće ne može da dosegne. To su samo neki od razloga fascinacije umetnice Tamare Cvetić  Černe pticama, koje su osnovni motiv ove izložbe.

Atraktivnog kolorita, a opet neuhvatljive u svojim pokretima, ptice za Tamaru predstavljaju svojevrsni umetnički izazov. Raskošni izgled pernatih “modela” omogućava joj da prikaže raznolikost boja, ali isto tako i njihovu postojanost u formi i strukturi datog prikaza.

Transparentnost boje strogo je kontrolisana kroz svaki lazur nanesenog sloja. Intezitet boje na belom papiru bez dodavanja crne za Tamaru, prema njenim rečima, predstavlja poseban likovni izazov i njime  se bavila u seriji radova Ptice.

Akvarelom kao tehnikom likovnog izraza, umetnica se intenzivno bavi poslednjih nekoliko godina. Nanoseći pigment koji meša sa vodom omogućava joj da u crtežu istražuje slojevitost nanesene boje  i njenu  prozirnost.

Rad Tamare Cvetić  Černe prepoznatljiv je po analitičkom pristupu, koji joj omogućava da na detaljan način sagleda promene na posmatranom objektu, kao i promene koje nastaju na samom papiru tokom rada na crtežu.