КОНЦЕРТ ЈОВАНА КОЛУНЏИЈЕ УТОРАК, 26. НОВЕМБАР У 12

Велика турнеја Јована Колунџије

Јован Колунџија – Виолина

Милица Закић – клавир

Програм: Т. А. Витали, Ж. Ф. Рамо, К. Сен-Санс, Н. Хес, Р. Шуман и М. Легран

Уторак, 26. новембар у 12.00

Центар за културу Сопот

 

БИОГРАФИЈА:

ЈОВАН КОЛУНЏИЈА
Виолиниста ЈОВАН КОЛУНЏИЈА је рођен у Београду, где је магистрирао на Музичкој академији у класи професора Петра Тошкова, а усавршавао се код чувеног виолинисте Хенрика Шеринга. Иза себе има завидну светску каријеру и више од четири хиљаде одржаних концерата у земљи и свету.

Јован Колунџија је оснивач Центра лепих уметности у Београду, који носи назив Гуарнериус по Гуарнериусовој виолини из 1754. године, на којој Јован наступа последњих двадесетак година. Наш уметник поред својих концерата, део свог времена посвећује промовисању и даљем школовању младих талената у својој уметничкој задужбини – Установи Гуарнериус, која је постала најатрактивнија камерна дворана у нашем граду и у којој је, од њеног оснивања 2001. године, реализовано више од 850 уметничких програма.

Одлуком Владе Републике Србије, Установа Гуарнериус је 2013. године добила статус Установе културе од националног значаја.

Бројне награде и признања сведоче о високим уметничким достигнућима маестра Колунџије, како у земљи, тако и у иностранству:

Специјална Диплома на Међународном такмичењу Вијењавски у Познању 1967.

Прва награда на Такмичењу младих југословенских виолиниста у Загребу 1969.

Диплома на Међународном такмичењу Жак Тибо у Паризу 1969.

Специјална Диплома на Међународном такмичењу Карл Флеш у Лондону 1970.

Прва награда на Такмичењу Сабре Марокин у Мексику 1971.

Друга награда на Међународном такмичењу омладине у Београду 1971.

Прва Награда Савеза композитора Југославије на Међународном такмичењу музичке омладине Југославије 1971.

Октобарска награда града Београда за најбоље стручне и научне радове студената 1971.

Међународна Награда на такмичењу Мађарске телевизије у Будимпешти 1971.

Награда Иво Тијардовић у Загребу за бројне наступе врхунског квалитета 1977.

Повеља Савеза музичких уметника Југославије Златна лира (највећа југословенска уметничка награда), за најуспешнија уметничка остварења између два конгреса 1974.-1979.

Признања Удружења музичких уметника Србије за најуспешније концерте у Београду 1977., 1978., 1979. и 1986. године

Награда Орландо у Дубровнику за најбољи концерт на Дубровачком летњем фестивалу 1982.

Октобарска награда града Београда за највредније достигнуће у области музике 1988.

Грамата Патријарха српског Господина Павла 2004.

Годишња награда Златни Беочуг за трајни допринос култури Београда 2006.

Априлска награда града Београда за музичко и музичко сценско стваралаштво 2007.

Плакета Града Сарајева 2007.

Награда –Извођач године 2011- додељена од стране часописа Музика класика

Награда –Менаџер године у култури- додељена од стране Клуба привредних новинара Србије 2014.

Републичко признање „Капетан Миша Анастасијевић“ за афирмацију музичке културе Србије у свету 2014.

Вукова награда за дугогодишњи допринос развоју културе 2014.

ВЕЛИКИ КОНЦЕРТНИ ПРОЈЕКТИ Јован Колунџија

1994. године маестро Колунџија је као солиста са Београдском филхармонијом и Гудачима Св. Ђорђа, извео програм ДЕСЕТ ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ који се састојао од десет виолинских концерата за само четири дана. Крај 2008. године обележио је маестрални концертни подухват Јована Колунџије – пројекат ВОЛИТЕ ЛИ БЕТОВЕНА у четири узастопне вечери донео извођење интегралног опуса Бетовенових соната за клавир и виолину, што је био прави куриозитет, не само за Београд, већ и за светску музичку сцену. Ово је био несвакидашњи подухват који се на концертним подијумима у свету ретко реализује. Настављајући традицију децембарских дружења са београдском публиком, маестро Колунџија је на концертима БРАВИСИМО МАЕСТРО МОЦАРТ! уз сарадњу четири пијанисткиње извео 15 Моцартових соната, што је још један амбициозан пројекат, који је обележио концертну сезону 2009/10. 2010. године Јован Колунџија је концертним пројектом У ЧАСТ ВЕЛИКОМ БРАМСУ, заокружио идеју извођења целокупних опуса соната великих аутора, с обзиром да је програм представљен публици на Коларцу, али и широм земље, донео комплетан опус соната Јоханеса Брамса за виолину и клавир.

 

МИЛИЦА ЗАКИЋ

Милица Закић  је завршила Основну и СМШ Коста Манојловић у Земуну, одсек за клавир, у класи проф. Ирене Опаров-Добриле. Дипломирала је, са највишом оценом на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Лидије Станковић.
Добитница је награда на домаћим и међународним такмичењима, као што су Републичко такмичење ученика музичких и балетских школа, Интернационално бијенале младих пијаниста у Крагујевцу, Владимир Ђорђевић у Београду, Међународни конкурс Млади виртуоз у Софији, Међународно такмичење младих пијаниста у Нишу, Војислав Вучковић у Београду, Даворин Јенко у Београду, Међународно такмичење Петар Коњовић у Београду, Републичко такмичење камерних ансамбала, Василије Мокрањац фест, Градилиште и друга.
Више пута (2012,2013, 2018) је била добитница стипендије Министарства омладине и спорта Доситеја, а у току студија је била стипендирана од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
Учествовала је на курсевима Жака Рувијеа, Михаила Удеа, Игора Ласка, Александра Сердара, Лидије Бизјак, Милоша Поповића, Нинослава Живковића, Флорен Бофар и других.
Наступала је као солиста и камерни музичар у Великој сали КНУ, Галерији КНУ, Мадленијануму, Артгету, СКЦ, Сали Народне библиотеке, МШ Станковић, ДКЦ, Дому омладине у Аранђеловцу и на другим широм Србије. Године 2009. је наступала као солиста са оркестром у Сали Београдске филхармоније и више пута као гост у програмима РТС-а.