НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА, ПЕТАК, 24. ЈУН У 19.00

Јединствена енциклопедија у свету на тему летења и улози жена у авијацији која обухвата преко 2000 биографија жена летача широм света и око 1700 колор и ц/б фотографија.
Капитално дело чији је превод на руски проглашен уџбеником за техничке школе и ваздухопловне академије у Руској Федерацији

 

РАДМИЛА ТОНКОВИЋ је једна од најобразованијих Српкиња – научник, академик,
филолог, философ, професор, преводилац, писац, новинар и авијатичар. Високо
образована на нашем Универзитету на Филолошком и Филозофском факултету,
школовала се и на универзитетима у Манхајму, Хајделбергу, Лондону и на чувеном
Универзитету “Ломоносов” у Москви, а студије завршава са “Златном значком” као
најбољи студент факултета.
Она је и прва жена – ваздухопловни новинар и прва жена-ваздухопловни уредник на Балкану, а као списатељ, новинар, публициста и преводилац пише и објављује у многим часописима у земљи и иностранству и члан је “Удружења новинара Србије” и “Међународног Удружења словенских новинара” и добитник је Дипломе и Златне медаље Савеза новинара Русије.
У више наших и светских удружења, асоцијација и клубова прва је и једина жена почасни члан, као „Удружења пилота КУРЈАЦИ СА УШЋА“, “Удружења жена-летача Србије”, чији је први портпарол и почасни члан, а прва је Српкиња почасни члан Клуба жена летачких специјалности Русије – “Авиатрисса”.
Члан је женског добротворног, патриотског, културног и просветног друштва “Коло
Српских Сестара”, као и “Савеза потомака ратника Србије од 1912-1920. године”.
Светско удружење јоргована „LILAC“ из Рочестера је нову сорту јоргована посветило проф. Тонковић и назвало га РАДМИЛА, јер је историјски доказала, да је прапостојбина ове биљке Србија из 13. века, када је српски краљ Урош I Немањић својој невести Јелени Анжујској поклонио Долину јоргована.
Биографија проф. Тонковић је препуна успеха и скоро је немогуће набројати награде, признања, плакете, дипломе и сертификате за њене многобројне и велике заслуге у области историје и ваздухопловства, а најзначајнија су – прва је и једина жена са наших простора носилац Почасног Златног летачког знака пилота РВ и ПВО Војске Србије и прва и једина жена добитник Почасног Парадног официрског ваздухопловног бодежа.
Двоструки је лауреат међународне “Инвент-дипломе” и “Сребрне медаље-Никола Тесла” од Удружења научника, проналазача и иноватора, чији је такође почасни члан.
Потпредседник је организације “Труст мозгова Србије” и њена биографија је ушла у
едицију “66 знаменитих Срба”, а публикована је и у књизи “Најуспешнији проналазачи у Србији 2008. године”.
Командант Председничког Кремаљског пука Русије је награђује специјалном
“ПОЧАСНОМ ГРАМОТОМ”, добитник је ПОЧАСНОГ ПИЛОТСКОГ ЗНАКА
ЦИВИЛНЕ АВИЈАЦИЈЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ, именована је за почасног члана Војно-научног културног центра Оружаних снага Руске Федерације, добитник је ОРДЕНА 65-ГОДИНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ и члан је жирија Међународне Олимпијаде из историје авијације .
Проф. Тонковић је добитник „МЕДАЉЕ ЗА ВЕРНОСТ АВИЈАЦИЈИ“, МЕДАЉЕ „У
СЛАВУ АВИЈАЦИЈЕ“, те МЕДАЉЕ „ЈУРИЈ ГАГАРИН-50 ГОДИНА
КОСМОНАУТИКЕ“.

Президијум Руске Федерације је награђује Орденом „СИЛА РУСИЈЕ – 100 ГОДИНА
РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА “ за дугогодишње заслуге у авијацији, а поводом 100-годишњег јубилеја РВ Аргентине добитник је “ПОЧАСНЕ ПЛАКЕТЕ РВ АРГЕНТИНЕ”, као и ОРДЕНА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИХ БИГАДА ШПАНИЈЕ «NO PASARAN ! 1936-1939».
Проф. Тонковић је стручни и научни преводилац, редактор и лектор у часописима
“Scientific Technical Review” и “Научнотехничке информације”, а успешно је 20 година радила на најсофистициранијој техници, технологији и документацији у нашој војној авијацији и бави се историјом цивилног, спортског, саобраћајног и војног ваздухопловства, о чему је објавила преко 1000 чланака и прилоге у 12 књига, а аутор је више историјских научних радова и члан је и Женског научног удружења LICEUM у Паризу.
Руска државна Дума је проф. Тонковић наградила јубиларном Медаљом „ЛОМОНОСОВ – 300 ГОДИНА“ за развој науке, културе и историје и „МЕДАЉОМ ЗА РАЗВОЈ И УЧВРШЋЕЊЕ ПРИЈАТЕЉСТВА, КУЛТУРНИХ И ИСТОРИЈСКИХ ВЕЗА НАРОДА РУСИЈЕ И СРБИЈЕ“, као и две медаље – „МИР И ПРИЈАТЕЉСТВО РУСИЈЕ И СРБИЈЕ“ и „ЗАСЛУГЕ У КУЛТУРИ И УМЕТНОСТИ“ и „ПОЧАСНИ ЗНАК ЗА ПРИЈАТЕЉСТВО И САРАДЊУ“ (№ 0757).
Интернационална ваздухопловна федерација (ФАИ) је одликовала проф. Тонковић
највишом међународном наградом ДИПЛОМОМ „PAUL TISSANDIER“ (№ 6231) за
животно дело у области авијације.
За 2016. годину проф. Тонковић је проглашена за ДАМУ ГОДИНЕ, а за 2017. годину за ДАМУ ГОДИНЕ РЕГИОНА међу најуспешнијим дамама Региона, а 2018. године је
понела титулу ЈАКА ЖЕНА као прва у Региону.
У 2018. години проф. Тонковић је награђена ПОВЕЉОМ „КАПЕТАН-МИША
АНАСТАСИЈЕВИЋ“, затим ЗЛАТНОМ ПЛАКЕТОМ ВАЗДУХОПЛОВНОГ САВЕЗА
СРБИЈЕ, а у Москви је њена биографија уврштена у Енциклопедију најзначајнијих и
најуспешнијих дипломаца свих руских универзитета.
Радмилина најновија књига о женама-летачима целога света „НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ
СВЕТА“ већ је проглашена уникатном светском енциклопедијом у Међународној
ваздухопловној федерацији (Federation Aeronautique Internationale) у Женеви и уврштена је у Фонд Конгресне библиотеке у Вашингтону (Library Congress of Washington) и промовисана на 81 промоцији у 15 држава света.
Проф. Тонковић је два пута номинована за НАГРАДУ ГРАДА БЕОГРАДА и за престижну руску државну награду „МЕДАЉА ПУШКИН“, коју одобрава и уручује лично председник Руске Федерације.
Академик проф. др Радмила Тонковић је нa Дан државности Републике Србије 15.
фебруара 2022. године Указом председника Србије (број КОПР 35) одликована високом државном наградом Републике Србије КАРАЂОРЂЕВОМ ЗВЕЗДОМ II СТЕПЕНА за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима.
Проф. Тонковић живи и ради у Београду и Москви.

Пише:
Зорица Пелеш,
публициста