ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ”ЂУРЂЕВИМ СТОПАМА”

Промоција књиге ”Ђурђевим стопама”

Аутор: Љиљана Шарац

Четвртак, 14. април 2022.

Почетак у 19 часова

Центар за културу Сопот

 

Зима је 1455. године. У студеној Силађијевој тамници, рањен и онемоћао, чами осамдесетогодишњи деспот Ђурађ Бранковић. Док чека да се за њега прикупи откуп, пребира по својој бурној прошлости. Присећа се младалачких пустоловина и женидбе поноситом Ирином Кантакузин, љутог ривалства са ујаком Стефаном Лазаревићем, мукотрпне градње Смедерева и упињања да за свој народ освоји што више слободе. Он настоји да сачува своје достојанство и смогне снаге за још један подвиг којим ће, попут звезде репатице, оставити блистави траг по мрклој тмини која је прекрила његову злосрећну деспотовину.

Шест векова касније, млада Београђанка Ксенија, фотографкиња и изданак купиндолске лозе Бранковића, тавори у посве другачијој врсти тамнице. Душевну празнину која се отворила двоструким губитком попуњава опсесијом коју је наследила од оца, настављајући његову потрагу за мистериозно несталим сребрним саркофагом и гробом деспота трагичне судбине.

„Идући Ђурђевим стопама, ова, у исти мах узбудљива и контемплативна, историјска и савремена повест Љиљане Шарац води читаоца од крвавих разбојишта и династичких борби српског средњег века до интрига, сплетки и супресије информација у бившој СФРЈ; од мемле камена и беде тамница до сјаја препуних ризница и меког додира свиле; од древне, чворновате крушке у Дреници на Косову до сочних лимунова са обала Јадрана и уских, сунцем окупаних уличица Дубровника; од раскоши и замки Цариграда до скромне, заборављене црквице на Старом смедеревском гробљу и тајне у њој похрањене.“ Др Славица Ранковић

Љиљана Шарац рођена је у Смедереву 1971. У родном граду завршила је гимназију, а у Београду Филолошки факултет. Дуго је радила као новинар, уредник Ревије Ласта и ПР, а данас је наставник српског језика. Годинама је писала и објављивала песме. Добитник је „Смедеревског Орфеја“. До сада је објавила четири историјска и два љубавна романа. Добитница је престижне награде Београдски победник (2019).