У СЛАВУ ВИНА И ВИНОГРАДАРА, ПЕТАК 11. ФЕБРУАР У 19.00

Поводом 
Светог
 Трифуна

„У
 СЛАВУ
 ВИНА 
И
 ВИНОГРАДАРА“

Књижевно-
драмски
 
програм


Уметници

: Кристина
 Пајкић
 и 
Ђорђе 
Марковић

 

Ансамбл
 “Ludus 
Musicus”

Винске 
песме 
Средњег 
Века 
и
 традиционална 
музика 
Србије

Александар
 Јован 
Крстић 
- ­
блок 
флауте, 
кавал, 
вокал

Андрија
Сагић
­ – 
удараљке, 
вокал

Саша
 Боровић­ – виолина

Александар 
Дотлић 
- ут

 

Коктел

 

Петак
 11.
 фебруар
у 
19.00

Центар
 за 
културу
 Сопот

 

Винске песме Средњег Века и традиционална музика Србије

У Средњем Веку за време беле недеље биле су се свечаности уз много вина и пародије, цео тадашњи свет се преокрене племство просјачи, просјаци уживају у благодати, развратници проповедају у цркви… Делић те атмосфере преносимо и Вама.

У традиционалном делу концерта премијерно ће бити изведена нова верзије песме „И кличе девојка“ коју је записао и са нотама објавио Петар Хекторовић у 16. веку.

Андрија Сагић је мултиинструменталиста и композитор. Дипломирао је филозофију у Београду, специјализирајући естетику и филозофију средњег века. Истражује различите технике свирања средњовековних и оријенталних перкусија (томбак, рик, бендир…). Посебну пажњу посвећује вокалној пракси средњег века у Питагорином музичком систему. Ово интересовање проширује на истраживање микротоналне музике од антике до савремене музике. Сарађивао је са Атељеом 212, Народним позориштем и Позориштем на Теразијама. Оснивач је и уметнички руководилац средњовековног ансамбла Ludus Musicus и ансамбла за експерименталну музику Рој Трешања. Са чембалисткињом Смиљком Исаковић, кроз бројне наступе, обнавља извођачку праксу старих камерних састава.Члан је УМУС-а.
Кристина Пајкић
Кристина Пајкић рођена је у Шапцу, 18. септембра 1990. Са шест година почела је да увежбава латиноамеричке плесове. На сцени Шабачког позоришта први пут се појавила у мјузиклу који је организовао плесни клуб у ком је наступала, након годину дана чланства. Похађала је часове глуме независне драмске асоцијације „Весело мајмунче“. Своју прву професионалну позоришну улогу остварила је као ученица треће године средње школе, у комаду Ко се боји Вирџиније Вулф Едварда Олбија, у режији Страхиње Родића, која је премијерно изведена 10. априла 2008. Касније, током студија, Кристина је играла у још неколико представа тог театра. Дипломирала је на одсеку за Драмску и филмску уметност Слобомир П Универзитета, у Бијељини, у класи професора Југа Радивојевића, након чега је уписала мастер студије на Академији драмских уметности у Тузли, које је завршила у класи Влада Керошевића. Прву улогу по окончању основних студија остварила је у представи Рабле, врлина, грех, у режији Владимира Лазића. Нешто касније, наредне године, Кристина је за представу Тектоника осећања, у којој игра лик Елене, у сарадњи са редитељком Андреом Адом Лазић осмислила кореографију. Поред матичног театра, са ансамблом те куће гостовала у позориштима других градова, као и на фестивалима широм Србије. За неке од представа, у којима је Кристина остварила улоге, реализована је екранизација. Своју прву филмску улогу забележила је у документарном пројекту Џејмс Бонд је Србин, Машана Лекића, где је тумачила улогу Герде Саливен. Нешто касније, појавила се у серији Синђелићи, те филмском остварењу Проклети пас из 2017. године, у којима је играла мање улоге. На фестивалу представа за децу професионалних позоришта Србије одржаном у Крушевцу од 8. до 15. новембра 2017. године, Кристина Пајкић добила је признање „Мали Јоаким“, за улогу у комаду Мачак у чизмама. Нешто касније, истог месеца, на Фестивалу праизведби у Алексинцу, Кристини Пајкић додељена је награда за најбољу младу глумицу у представи Рубиште, рађену по тексту Нинослава Ђорђевића, у режији Кокана Младеновића. За исту улогу, Пајкићева је награђена и на фестивалу „Позоришно пролеће“ у Шапцу, док јој је од стране матичног позоришта додељена награда „Борис Ковач“ за 2018. годину, коју је поделила са Софијом Карајић, инспицијентом. Исте године, Кристина је премијерно одиграла представу Претпоследња панда или Статика, у режији Максима Милошевића, рађену према тексту Дина Пешута, која представља приказ сазревања генерација одраслих у време Распада Југославије, њихов однос према животу и борбу са проблемима. Своју прву запаженију телевизијску улогу, Кристина Пајкић остварила је у серији Истине и лажи, у којој се појавила у улози Саре, ћерке инспектора Марка Гвозденовића, чији лик тумачи Александар Срећковић.
Ђорђе Марковић
Ђорђе Марковић (Лозница, 14. мај 1983) српски је филмски, позоришни и гласовни глумац. Најпознатији је по улози Деспота Деспотовића у серији Шифра Деспот. Члан је Народног позоришта у Кикинди, у ком је играо у многобројни представама. Бави се синхронизацијом анимираних и играних серија и филмова за студије Хепи ТВ, Голд диги нет, Лаудворкс, Ливада Београд, Моби, Синкер медија и Облакодер.